belsőépítészet, bútortervezés, design

Családi ház megújulása Pilisvörösváron

Megtisztelő érzés volt, mikor a pilisvörösvári családi ház tulajdonosai mekerestek, hogy a házuk felújításakor velem szeretnének együtt dolgozni. Évek óta szakmai kapcsolatban állunk. Pár éve rám bízták az új üzlet terük tervezését, amit azóta is sikeresen vezetnek és szeretnek ott dolgozni. Most a saját otthonuk átalakításához kértek tervezői segítséget. Megtisztelő a bizalom és egyben szakmai elismerés is számomra, hogy együtt dolgozhattunk a házuk megújításán.

A család 20 éve lakja a pilisvörösvári házat, amit nagyon szerettek. A ház formája és mérete megfelelő volt számukra, minden egyéb megérett a korszerűsítésre. Komplett műszaki felújítást terveztek (tetőcsere, külső szigetelés, gépészeti felújítás), ezzel együtt szerették volna ha a térszervezés és a megjelenés az aktuális élethelyzetükre, igényekre van szabva.

Szerették volna ha a baráti összejöveteleknek van tere és kényelmesen el lehet férni a vacsorák és kerti partik során. Egy fedett terasz – kinyitható télikert volt az elképzelés, amihez szervesen kapcsolódik a praktikusan szervezett konyha, benti étkező és nappali tere. A nappaliból elbontásra ítélték a galériát, ami nagyrészt csak tárolásra szolgált korábban.

A hálószobákat is újra kellett gondolni, hogy a közös gardrób helyett mindenkinek saját tárolója legyen és a háztartási eszközök is elférjenek külön helyen, könnyítve ezzel a háziasszony életét. A fürdőbe szerettek volna zuhanyt és kádat is, az eddigi tágas teret megtartva kicsit szeparáltan elhelyezve a wct. Az alsó szinten a korábbi tároló terekből kis wellnes részt szerettek volna kialakítani, ahol télen szaunázni és pihenni lehet.

Újragontolt térszervezés és egységes anyaghasználat

A családtagok jellemzően a garázs felől érkeznek haza, itt nagyobb előszobát kellett kialakítani, sok tárolóval, kényelmes leülővel. A lépcsőtér is megújult: lényeges szempont volt, hogy a szűk lépcső miatt a falra támaszkodás ne hagyjon nyomott, tisztítható legyen a fal, ezért a falra tapéta került.

A lépcső térből a ház központjába, az étkezőbe érkezünk, ahol rögtön kinyílik a tér minden irányba. Elsőre meglepetést okozott, mikor a hálószobát és konyhát megcseréltük. Végül így alakult ki a nappali – étkező- konyha- télikert tengely. A nagy alumínium nyílászárók beépítésének köszönhetően át lehet látni a házon: a konyhából látni, amikor valaki hazaérkezik, kinyílt a tér és minden irányból ölik be a fény.

A földszinti előszoba az étkező tér részévé vált, kinyitva ezzel a hálószobákhoz vezető folyosót. A közlekedő tér szerves része lett a háznak, a korábbi keskeny folyosó rész megszűnt, tágas és világos lett. A tágas térérzetre ráerősít az egységes vinyl padlóburkolat is, ami a konyha- közlekedő terekben beton hatású, a nappaliban és a hálószobákban tölgy színű. Ez a két szín fut végig az egész házon: a különböző terekben eltérő anyag ( vinyl padlólap, bútorlap, hidegburkolat), de azonos színvilág jelenik meg. Egységes, mégsem unalmas az összhatás, amit a mobil bútorok színes textil felületei törnek meg.

A konyha különlegessége az egységesen nagy táblás Kerlite anyagból készült munkapult és hátfal, ami az ablakfülkébe is benyúlik.

A nappali teréből elbontásra került a galéria, tágasabb és világosabb lett a tér. Ezt ellensúlyozza a sötét falfelület a pala burkolattal és sötét zárt tárolóval.

A nyitott tér és a sötét színvilág a fürdőben is megjelenik. A zuhanyzó a mosdó fala mögött bújik meg, antracit szürke kőszerű hidegburkolatot kapott és rejtett led világítja meg. A zuhany párjaként, szintén a mosdó fala mögé rejtve található a wc. A fürdőben korábban is természetes fény adta a nappali világosságot, ezt megtartottuk, de az ablak arányain változtattunk. A kád burkolata a zuhanyra rímel, a többi felületen világosszürke burkolat tágítja a teret. A fürdőből is kilátni a kertbe, ahol a konyhához kapcsolódó télikert kapott helyet.

A szülői hálóba hatalmas beépített gardrób került, ami eltűnik a falban teret adva a lebegő hatású ágynak. A személyes kedvencem a lányszoba, ahol a Pilisre panorámás műanyag ablakot egy hatalmas fix alumínium ablak váltotta fel. Azonban tárolóra is szükség volt, ezért összefogtuk a tároló funkciót az ablakkal és egy kényelmes beülős ablakfülke lett az eredmény. Bármikor nagyon szívesen üldögélnék itt és úgy tudom a szoba lakója is hasonlóan van ezzel.

Az ördög a részletekben lakik

A térszervezés és egységes anyagok mellett sok apró részlet teszi igazán kifinomulttá a megjelenést: a rejtett led világítások, a süllyesztett lábazat, falsíkban záródó ajtók, rejtett bútor megfogások. A műszaki innovációk, mint az alumínium nyílászárók, a mennyezet hűtés-fűtés, a szellőztető rendszer vagy az okos világítási rendszer beépítése mind megrendelői igény volt. A cél az volt, hogy korszerű és jól használható otthon készüljön, amit a következő 50 évben kényelmesen tudnak használni.

Ehhez azonban nem csak átgondolt tervekre volt szükség, hanem az aktív megrendelői részvételre is, mind a tervezés, mint a kivitelezés során. A kivitelezés közben „bibliaként” használták a terveket, minden kérdésnél elővéve és átnézve azt. Már-már szállóige lett, amikor felmerült egy kérdés a „Várj, hozom a tervet!” mondat.

Személyes tervezői élményem

Hosszú és különleges tervezési folyamat volt, sok kihívással, közösen megélt hullámvasúttal a covid járvány miatt. Mindeközben ugyanazt tapasztaltam, amit a korábbi együttműködések során: nyitott hozzá állást az ötletekhez, kíváncsiságot, szakmai alázatot és érdeklődést a műszaki részletek felé. Baráti beszélgetéseket és bizalmat. Mindegyikért végtelen hálás vagyok! Nagyon jó ezt megélni és látni, milyen örömmel vették birtokba a megújult otthonukat a lakói.

Ügyfél élmény

Amikor belefogtunk a házunk teljeskörű felújításába, hamar nyilvánvalóvá vált, hogy segítség nélkül nem tudjuk megtervezni és kivitelezni. Mivel már több sikeres projekten együtt dolgoztunk, egyértelmű volt számunkra, hogy saját otthonunkat is Veled szeretnénk megújítani. Szavaiddal élve tényleg egy hatalmas és hosszú hullámvasútra ültünk fel együtt. A tervezés során számodra mindig fontos volt, hogy mi mit gondolunk, mit szeretnénk az adott térből megvalósítani. A sok-sok ötlet és elképzelés halmazából TE tudtál egy harmonikus , egységes összhangot varázsolni. Az eredmény, az otthonunk és a vele járó öröm és boldogság megfoghatatlan. KÖSZÖNJÜK! ” – Angéla és István

fotók: b36műhely és Kövesdi Réka