belsőépítészet

Kis ház, tágas belső terek – családi ház felújítás

Gyakori kérdés: mikor érdemes belsőépítész tervező segítségét kérni? A válasz: minél előbb, de mindenképp azelőtt, hogy elindulna a kivitelezés. Azt gondolom ez az utolsó olyan pillanat, amikor meg lehet spórolni a hibás döntésekből eredő felesleges költségeket.

Így történt ennél a kis családi háznál is: volt konkrét elképzelés, megvoltak a kivitelezők, majdnem elindult a munka, amikor a család megkeresett: úgy érzik tervezői segítségre van szükségük. Amikor a kivitelezők feltették a kérdéseket: pontosan hol lesz a fal, az ajtó, mit kell kibontani, hova kerüljenek a kapcsolók és dugaljak, rájöttek, hogy ezekre a kérdésekre nincs válaszuk. Nincs válaszuk, mert a pontos berendezés sincs meg teljesen, csak úgy nagyjából. Ha pedig a kivitelezők „csak úgy nagyjából” dolgoznak, akkor abból egy nagyon drága építkezés lesz, sok hirtelen meghozott döntéssel, sok kompromisszummal és emiatt rengeteg stresszel. Ezt szerették volna megelőzni szakember bevonásával.

Felújítás után : tágasabb terek, egységes anyaghasználat

A közös munka célja az volt, hogy az általuk megfogalmazott konkrét elképzeléseket pontosan tervezzük meg, hogy ebből tudjanak majd dolgozni a kivitelezők. Leállították a folyamatot és leültünk beszélgetni. Először megszeppentek a sok kérdéstől, hiszen volt már konkrét elképzelés és furcsa volt visszaugrani a döntésekben. Idővel azonban kiderült sokkal alaposabb átgondolást igényeltek a válaszok és hasznos volt mindent újra átgondolni. Lépésről lépésről épültek fel a tervek, választottuk ki az anyagokat, míg végül összeállt a teljes kép és magabiztosan vágattak bele a munkálatokba.

A házat még nyaralóként vették, majd 15 évvel ezelőtt felújították. Azóta több kisebb felújítás is történt. Felnőttek a gyerekek és úgy érezték kinőtték a házat, nincs elég tér a családdal, barátokkal való közös programokhoz. Hiányzott a nappali, ahol körbe ülve lehet beszélgetni és az étkező, ahol közös baráti vacsorákat lehet tartani. A fedett teraszt szerették volna beépíteni nappalinak, a konyhát a szülői hálószobával felcserélni. Fontos volt még, hogy legyen elég tároló, hogy a 4 fős család holmiját úgy lehessen elpakolni, hogy ez ne okozzon naponta feladatot, ne nézzen ki rumlisnak a ház.

Térszervezés

Először átszerveztük a tereket, alaprajzon megnéztük hogyan lehet a napi igényeknek megfelelően összekapcsolni a funkciókat. Majd a lehető legtágasabbra próbáltuk nyitni az egymásba kapcsolódó tereket (konyha – étkező – nappali).

Anyaghasználat

Az anyagokat úgy választottuk ki, hogy egységes képe legyen a háznak, érvényesüljön a fa hatás és a natúr, világos színek. A teljes alsó szintre fa hatású hidegburkolatot került, a bútorfrontok magasfényű fehér színt kaptak. Egy-egy fal falfelületet pedig szürkére festettünk, hogy kiemelje a fa felületek színét. A meredek fa lépcsőt helyére kényelmesebb gipszbeton lépcső került. Az emeleti tetőtér alacsony részére eső bebújós tárolót összenyitottuk a szobákkal, így minden szobába került gardrób szekrény. Az emeleti közlekedő alacsony belmagasságú (ferde tetős) részére került fel a gépészet.

Otthon élmény

A felújítás után ellátogató barátok csak ámultak, mert kívülről növeltük a ház területét, mégis sokkal tágasabb érzetet ad a belső tér. A ház hangulata és stílusa kicsit emlékeztet a nyaralóra, ami azt is jelenti, hogy az itt lakók számára pihentető és feltöltő az otthon lét. Rengeteg munkájuk van benne, fárasztó volt a teljes folyamat a tervezéstől a megvalósulásig, mégis azt látom rajtuk, hogy kisimultak, nyugodtak és derűsek. Sugárzik róluk, hogy szeretik az otthonukat és minőségi időt tudnak együtt tölteni.

Az otthonteremtésnek számomra ez a lényege és célja. Ez adja számomra a lendületet, ami nap mint nap elindít a következő otthon tervezése felé.

Ügyfél élmény

Elképzeléseink voltak a felújításról, de kész terveink nem voltak. A tervezési munkálatok közben a hasznos tanácsokkal és információkkal jobban át lehetett gondolni minden apró részletet. A munkálatokhoz konkrét terveket kértek a kivitelezők. A terv melyet kaptunk teljesen megváltoztatta a ház belsejét: nagyobbak és világosabbak lettek a helyiségek. Az emeleti szint, melyhez nem akartunk hozzá nyúlni, a változásokkal sokkal élhetőbb és praktikusabb lett. A munkálatok folyamán gyorsabb és egyszerűbb volt a terv szerint dolgozni, így sok problémától szabadultunk meg!

fotók: b36műhely és Kövesdi Réka