Szemlélet fejlesztés

„Semmit nem lehet megtanítani egy embernek. Csak segíteni benne, hogy rátaláljon önmagán belül. „

Galileo Galilei

Miről szól a szemlélet fejlesztés?

Képzeld el, hogy az életed egy folyó, Te pedig egy szörfdeszkán egyensúlyozva haladsz benne. Az, hogy milyen élmény maga a folyón való szörfözés, több dologtól is függ. Az egyensúlyozási képességedtől, az edzettségi állapotodtól, a technikai tudásodtól, attól, hogy mennyire ismered a folyót, milyen gyorsan veszed észre az akadályokat és hogyan reagálsz rájuk. Ezek a képességeid mind fejleszthetőek, ezáltal a „küzdelem a túlélésért” érzést felválthatja a „kihívások leküzdése” érzése és élmény lehet az élet folyón való szörfözés.

A szemlélet fejlesztés ebben a hasonlatban a szörf edzést jelenti.
  • Az egyensúlyozási képességet az izomzatod (=önismeret) és a koncentrációd (= tudatos jelen lét) segíti.
  • A technikai tudás az az eszköztár, amivel rendelkezel, (=a saját belső erőforrásaid) amiket különféle élethelyzetekben tanultál, de nem mindig használod tudatosan, nem mindig becsülöd vagy ismered őket eléggé.
  • A folyó és környezetének ismerete (=élettapasztalat) abban segít, hogy tisztán lásd és értsd a körülötted történő eseményeket. Lásd meg a lehetőségeket, hogy legyenek cselekvési lehetőségeid.
  • A reakció (=tudatos cselekvés) pedig azt jelenti, hogy a lehetőségeid közül Te választasz egy adott helyzetben.

Hiszek abban, hogy a tudatos személet életünk minden területén alkalmazható hozzáállást jelent, aminek lényege, hogy mindig van választásunk, ha mást nem, a saját reakciónkat, cselekedetünket megválaszthatjuk.

A szemlélet fejlesztés egy támogató folyamat és hatékony kommunikációs mód egyben, ami ha megfelelően alkalmazzuk, fejleszti a tudatosságod és növeli a hatékonyságod a céljaid elérésben. Katalizátor, ami támogat Téged a saját utadon való előbbre lépésben, úgy, hogy saját belső erőforrásaid használja és erősíti fel.

A jelenlegi jogrend szerint Magyarországon kizárólag orvos végezhet diagnosztikai és gyógyító tevékenységet. A „szemlélet fejlesztés” nem pszichoterápiás tevékenység , nem gyógyító tevékenység és nem helyettesít semmilyen orvosi kezelést. A „szemlélet fejlesztés” szolgáltatás mns. egyéb oktatásnak (Teáor: 855901) minősül.