belsőépítészet, design, formatervezés, önfejlesztés, szemlélet fejlesztés

Lélekhangolás művészettel

Kreatív tevékenységet végző szakemberként az évek során kialakult egy szemlélet, amivel bárhol bármikor felfigyelek a világ szépségeire, a színekre, ötletes vagy harmónikus formákra. Kialakult? Vagy fordítva történt és mindig is volt igényem ezen szépségek felfedezésére és éppen emiatt fordultam e szakma irányába? Az biztos, hogy ma már tudatosan keresem az izgalmas tárgyakat, formákat, színeket és erre teremtek a lehetőséget azzal, hogy kiállításokra, szakmai workshopokra járok, de még nyaraláskor is ilyen szemmel bóklászom külhoni kisvárosokban.

Az október rengeteg lehetőséget kínált: galériák kiállításai a Budapest Contemporary és az Art Market, a Virág Judit galéria ősz aukciója és nemrég volt a design hét is. Idén olyan szép az ősz, hogy napos időben lehet sétálni a városban vagy a természetben. A természetben különösen izgalmas a színek elképesztő változatosságát megfigyelni A türkizben rejlő sárga, bár egészen apró eleme e színkeverésnek, mégis nélkülözhetetlen összetevője. A végeredmény egy egységes színt mutat, az összhatásban azonban érződik a sárga szín jelenléte és pozitív hatása. A művészet is hasonlóképp van jelen az életünkben, sokszor láthatatlanul fejti ki hatását bennünk.

Napjainkban az online térben való tevékenykedés miatt, azt hiszem még időszerűbb előtérbe helyezni a kulturális programok fontosságát. Felfoghatatlan mennyiségű képanyag és vizuális inger ér minket nap, mint nap. A technológia fejlődésének hatására kreatív munkák sokasága terelődött a virtuális tér keretei közé. Az, hogy gépeken alkotunk meg valamit, nem feltétlenül von le a dolgok értékéből és minőségéből. De a virtuális képek hatása az élőben megtapasztalt élménnyel szemben, számomra hatalmas különbség.

Megdöbbentő tud lenni, hogy szemben állva egy festménnyel, csodálva az ecsetvonások fennkölt helyénvalóságát, szinte megáll az idő. Kikapcsolunk megszokott menetünkből és csak egy irányba, befelé figyelünk, feladatok és elvárások nélkül.

Így lehetőségünk teremtődik rálátni, hogy a művészet mennyivel finomabb jelenség, mint gondolnánk. Mindenhol és mindenben ott lapul, körbefonja, megszínezi az életet. Lenyűgöző számomra, ahogy emberek különböző gondolkodása, eszköz használata, színekhez kapcsolódó élménye, milyen sokféle módon mutatkozik meg akár festményeken vagy tárgyakban. Én ezekből az élményekből töltődöm, inspirálódom, hogy később, mikor tervezőként az a cél, hogy “szárnyaljon a képzelet” legyen honnan meríteni. De nem csak ekkor….

Mi, emberek, érzések sokaságából épülünk fel, melyeket megnevezni, tudatosítani, kezelni, nem mindig egyszerű, sőt nem is mindig lehetséges. Amikor a szavak elfogynak, benső világunk leképeződésére a legkiválóbb eszköz, az alkotás. Saját kezünkkel formába önteni gondolatainkat.  Közben friss lendülettel, új látásmódokkal inspirálódunk, mely kihat mindennapjainkra, munkánkra, öltözködésünkre, közérzetünkre. Ez a fajta minőségi idő egyedül, családdal, barátokkal eltöltve is működik és kifejti jótékony hatását. Az egészséges alkotókedvhez szükség van nagy adag nyitottságra és játékosságra, és hogy el tudjuk engedni az elvárásokat, az irányítást.

Legyünk bátrak! Sose féljünk rajzolni, ecsetet a kezünkbe venni, játszunk bátran a színekkel, vonásokkal és eszközökkel.

Annyiféle inspiráció és kreatív eszköz elérhető már, hogy vétek volna kihagyni a lehetőséget, hogy megéljük önmagunk alkotó és kreatív énjét. Nem számít, ha nem lesz tökéletes. Talán pont az élteti és tartja meg a művészet kortalan, kultúrák és nyelvek felett átívelő, emberiséget összekötő nagyságát és az alkotóerő elementáris hatását, ettől olyan felszabadító, már az idők kezdete óta, hogy nem a teljesítmény a motivációja.

Az otthon tervezési munkák során elsősorban az ügyfelek elképzeléseit veszem alapul, mégis óhatatlanul hatással van minden korábbi inspiráció, engem ért vizuális hatás és az eddig megtett szakmai utam tapasztalatai. Ez mind összeadódik és ebből születnek meg az egyedi, meghitt otthonok, kreatív megoldások.

A különböző művészeti ágak, a kultúra fogyasztása és a szabad alkotás számomra egy olyan eszköz és lehetőség, amivel mindig visszamehetek a legbelső forrásomhoz, és töltődhetek és új ötletekkel térek vissza, izgatottan várva az újabb kihívásokat és feladatokat.

A fotók a Budapest Contemporary 2023, Art Market kiállításokon, LOSZ szakmai napon, Caracalla Cersaie worksopon, és egy olszaországi városnéző utazáson készültek. A képek a szerző tulajdonában vannak.