belsőépítészet, otthonteremtő tanácsadás

Otthonteremtő tanácsadás a gyakorlatban

Társasági összejöveteleken, mikor kiderül, hogy otthonok tervezésével foglalkozom, sokan így reagálnak: ” Ó, de jó neked, az olyan kreatív szakma! „ Majd ezután apránként, megosztják velem, hogy otthon éppen min szeretnének változtatni. Sorolják az ötleteiket vagy éppen a szerintük nem elérhető vágyaikat.

  • Kéne egy nagyobb nappali.
  • A gyerekeknek külön szoba kellene.
  • Jó volna a férjemnek egy dolgozósarok.
  • Át kéne gondolni a tárolást, mert sehogy se férünk el, folyton pakolok.
  • Jó lenne, de bele se merünk vágni, manapság jó szakemert találni lehetetlen.

A bátrabbak még azt is megkérdezik:

  • Te vállalsz ilyen apróságot?
  • Csak néhány ötlet kéne, mielőtt belevágunk.

Ilyenkor azt javaslom beszéljünk egy másik alkalommal, amikor valóban csak erről beszélünk. Gondolják át mire van szükségük, majd keressenek meg és egyeztessünk egy időpontot. Az esetek nagy részében itt elfogy a lendület. Az igazán merészek, akik megérzik a változás lehetőségét valóban átgondolják, rákészülnek kicsit és felkeresnek. Hogy ezután mi történik?

Nézzük meg két különböző történeten keresztül

Bea és Attila akkor kerestek meg, mikor vásároltak egy 80 négyzetméteres lakást. A meglévő beépített konyha tetszett nekik, de a konyhai padlóburkolatot nagyon nem szerették. A fürdőt fel kellett kicsit újítani, mert néhol penészedett a felső sarok és új mosdót, alá pedig új bútort szerettek volna. A többi térről nem nagyon látták, hogy lehetne jól berendezni a meglévő bútoraikkal, milyen kiegészítőkkel lenne otthonos. Burkolóval már beszéltek korábban és sok munkát ők maguk is meg tudtak csinálni (pl. festés, bútor szerelés). Felmerült, hogy készítünk részletes terveket, de az idő szűke és a kisebb feladat miatt végül a 2-3 alkalmas célirányos otthonteremtő tanácsadás tűnt jó választásnak.

Az első alkalomkor átbeszéltük az igényeket, napi használati rutinokat, hogy kinek mi a fontos, mire van szükségük a kényelmes közös élethez. Ez alapján felvázoltunk berendezési verziókat. Majd a kiválasztott berendezési megoldáshoz átbeszéltük, hogy a meglévő világítást hogyan kell alakítani, kiegészíteni.

A második alkalommal beszéltünk a stílusról, kerestünk színeket, anyagokat, tapétákat. Konkrét termékeket válogattunk a fürdőbe, nappaliba és hálóba is. A javaslatokat a tanácsadási alkalmak közt megnézték bemutatótermekben, kértek be árajánlatokat és szépen lassan összeállt egy listájuk a beszerzendő anyagokról. Projekt menedzser szemléletű ügyfélként, profi módon vezettek excell táblát is a költségekhez.

A tanácsadások során felmerült sok apró műszaki kérdés, ami befolyásolta a döntéseket. Például szerettek volna fejzuhanyt is a kádhoz, emiatt részletesen átbeszéltük milyen csaptelep és zuhany kialakítás milyen előnyökkel- hátrányokkal jár és melyik megoldást hogyan kell elhelyezni, hogy kényelmes és praktikus is legyen.

Az utolsó alkalomkor a már korábban kinézett burkolatok kiosztásait egyeztettük. Kézi skiccek készültek erről, majd ezek alapján egyeztettek a burkolóval a későbbiekben. Fontos volt, hogy a 3 alkalom során minden javaslat mögötti műszaki hátteret, okot , lehetőséget is megvitassunk, hogy pontosan értsék melyik megoldás mivel fog járni. Tudják a döntésekkor, hogy mi minden összefügg mind műszakilag, mind megjelenésben.

Ilyen összefüggések a tervezés során is előkerülnek. Részletes tervezéskor több idő van mindezt végig gondolni és lépésről lépésre kerülnek megoldásra a részletek. Sokszor nincs is rá szükség, hogy a megrendelő lássa, tudja a mögöttes okokat. Ha kész tervek készülnek, ott megjelenítésre kerülnek a részletek és gyakran van tervezői művezetés is.

Otthonteremtő tanácsadáskor azonban a lehető legtöbb szakmai tudást át kell adni a megrendelőnek, hisz ez esetben a megvalósítás a megrendelő kezében lesz. Neki kell válaszokat adni a kivitelezéskor, ezért erre jó ha előre felkészítjük.

Az otthonteremtő tanácsadás során készült skiccek, listák és vázlatok alapján Attila és Bea önállóan intézett később mindent. Aktívan részt vettek a megvalósításban a parketta fektetéstől a festésen át, a kivitelezők felügyeletéig mindenben ott voltak. Majd pár hónap elteltével beköltöztek új otthonukba. Nemsokára kaptam néhány fényképet és visszajelzést arról, hogy mit adott számukra az Otthonteremtő tanácsadás.

A célunk az volt, hogy a lakás adottságait és a kívánt stíluselemeket szakértő segítséggel összehangoljuk. Ezen felül szerettük volna, ha az elképzeléseinket új ötletekkel, javaslatokkal közösen tudjuk finomhangolni, szükség esetén újragondolni. Az alapoktól indulva beszéltük át a gyakorlati kérdéseket (hétköznapi élethelyzetek, a családi életünk dinamikája, stb), amelyre a tanácsadás elején sor került, a lakás átalakításának részleteihez csak ezt követően kezdtünk hozzá. Ezen felül, ami számunkra nagy értéket jelentett, az az iránymutatás, amely végig jellemezte: mi fér/nem fér bele a már meghatározott koncepcióba, min érdemes változtatni, hogyan érdemes elindulni a gondolkodásban, ha valamit újraterveztünk, stb. A leghasznosabb elem számunkra a részletes alaprajz és a fürdőszobai falnézetre skiccelt csempekiosztás volt. „

Bea és Attila

Hamarosan folytatjuk a második történettel …..

A fotók csak illusztrációk, nem a konkrét projekthez kapcsolódó terveket mutatanak. A fotok a b36muhely, mint szerző tulajdonában vannak.