design, Egyéb, otthon tervezés, otthonteremtő tanácsadás, szemlélet fejlesztés, tudatos gondolkodás

Szimbiózisban az Otthonunkkal

A hétköznapokat szelve, gyakran elmerengek, hogy milyen szempontok szerint priorizálunk. Mi mentén alakítjuk szokásainkat, vágyainkat, elvárásainkat, céljainkat? Mi alapján alakítjuk az életterünket és hogyan határozzuk meg szükségleteinket?

Eltávolodva a természettől egyre több tettünk gyökértelenedik el, sokszor szem elől veszítjük, mi a motivációnk, mi a dolgok miértje. Az érzéseink megélését felváltja  a szokások hatalma. Trendek szelei, szeleburdi divatirányzatok fuvallatai terelik tekintetünket, ízlésünket, igényeinket. Manapság népszerűek az alacsony árazású, megnyerő lakberendezési cikkeket és dekorációs termékeket kínáló boltok, ahol észrevétlenül tesznek bennünket rendszeres látogatóvá és vásárlóvá. Mígnem egy nap ráébredünk, hogy több húsvéti díszünk van, mint ahány nap az évben.

Megesik, hogy oly módon alakul lakásunk életünk leltárává, hogy még az óvodai búcsútarisznya és a mamától kapott porcelán tigris is ott sorakozik a polcon. Egyéb otthon látott szokásokkal karöltve, helyet kérve a mindennapjainkban.

A változó élethelyzetek (otthonról kirepülés, összeköltözés, gyermekek érkezése, szétköltözés…) tárgyak formájában is helyet foglalnak az életünkben. Csak gyűlik és gyűlik a rengeteg holmi. Az időnk egyre kevesebb és egyszer csak azt vesszük észre: kicsi a lakás, fulladunk benne. Hiába pakolunk állandóan mégsincs rend. Ránk omlik a szekrény és kilátástalan utat törni a pihenés felé.  Ez pedig könyörtelenül kihívásként tolja elénk a selejtezés nevű kalandot. 

Otthonunk meglepően, esetenként zavarba ejtően sokat mesél rólunk. Igazi önismereti utazásban lehet részünk, ha külső szemlélőként közelítünk és figyeljük meg környezetünket. Tiszta tükröt tart. Kirajzolódik benne hétköznapjaink ritmusa, szokásaink láthatóvá válnak, szinte kézzelfogható lenyomatot hagy a lelkünk. Ezért is olyan nehéz sokszor felülemelkedni és rászánni magunkat egy kiadós szanálásra és szabad helyet teremteni új énünknek. Nagyobb lakást venni egyszerű megoldásnak tűnik. A lomokat átköltöztetni már nagyobb kihívás, a ruhatárat új darabokkal feldobni gyorsan megoldható. De régi, nem használt dolgokat szelektálni? Na, az már fel tudja adni a leckét. Az ,,otthon kényelme” égisze alatt sok esetben arra vágyunk, hogy ne kelljen otthon is döntéseket hoznunk, folyamatosan mérlegelnünk.

Ki más hozhatná meg helyettünk ezeket a döntéseket?

Ki más vállahatna felelősséget a közvetlen életterünk formálásáért?

A kényelmes otthon, egy olyan hely, ahol nemcsak a test pihenhet meg és töltődhet fel. Olyan környezet, ahol van elég élettér és rend ahhoz, hogy szárnyra kaphassanak kreatív energiáink és ahogy magunk, úgy a kapcsolataink is megtöltődjenek friss energiával. A rendteremtés első lépése felismerni, hogy mire van igényünk. Ha funkció szerint tekintünk a különböző helyiségekre és tárgyainkra, magunkra igazíthatjuk, mint jó szabó a ruhát. Passzoljon, legyen kényelmes, a színe és az anyaga kellemes, ragadja magával a tekintetem és fejezze ki a stílusomat. 

Nem létezik pontos recept vagy szabálykönyv hogyan lehet a tökéletes selejtezést elvégezni. Tervezés, gondolkodásmód újítás, friss látásmód, strukturált rendrakás, ezek legyenek eszközeink. Így felfegyverkezve hatékonnyá és naprakésszé válhatunk, könnyűszerrel felszámolhatjuk mumusainkat, legyen az pince, padlás, az ágy alja, a szekrény teteje. Száműzd a gócpontokat, a holttereket, porfogó felületeket. Ahelyett, hogy állandósult helyhiányban szenvednél, és tároló helyiségek ezrei után sóvárognál, válts nézőpontot és aktualizáld a környezeted. 

Mutatunk néhány ötletet, ahol új életre kelhetnek a tárgyaid és a sejeltezés nyűgje helyett az újrahasznosítás élményét is megélheted:

  • 1. Bátran cseréljük le fiókos szekrényünket, ha egyszer vállfásra van szükség és fordítva.  Szétnézhetünk a svéd bútoráruház használt bútor részlegén, ahova magunk is elvihetjük a felesleges helyet foglaló bútoraink. 
  • 2. Van olyan szervezet, akik kimondottan örülnek a felajánlott tárgyaknak. pl. a Habitat for humanity (náluk bútorok, beépíthető háztartási gépek, szanitereket is adományozhatóak előzetes egyeztetés alapján). Az Utcáról Lakásba Egyesület számára adományozhatunk bútorokat, használati tárgyakat is. Egyeztessünk velük arról mire van szükségük, akár a szállításban is segítenek. 
  • 3. Hirdessük meg eladásra egész polcokat befoglaló, port vonzó, soha nem használt konyhai csoda gépeinket. Az így begyűjtött pénzből vehetünk az igényeinkhez passzoló bútort, új eszközöket. Akár az online térben folyton jelenlévő nagyobb gyerekeket is be lehet ebbe vonni. Úgy segíthetnek az eladásban, hog tanulnak belőle ők is.
  • 4. Az évszakváltást kísérő gardrób rendezést megünnepelhetjük egy ruhacsere bulival. Összegyűlni a barátnőkkel és elcserélni egymást közt a már nem viselt darajainkat feltöltő közös élmény. Látni újraéledni egy kedves ruhánkat, ahogy másnak is örömet okoz a viselése, visszaadja a szanálásba befektetett energiát. Ami pedig megmarad el lehet vinni ruhaforgó üzletekbe vagy adományozni is lehet. pl. Swappish, Reruha
  • 5. Az apróbb tárgyakat, díszeket, karácsonyra kapott sosem használt üvegtálat, nászajándékba kapott harmadik kávéfőzőt is elengedhetjük. Nagyon örülnek neki a cseriti üzletekben, ami hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

A zsúfoltság és az állandó rámolás ideje lejárt. Kezünkben a megoldás, hogy megteremtsük ideális, életteli, harmonikus jelenünket. Egy naprakész otthont a jobb életminőségért! Legyen ez a mottónk őszre.

Bátran kérjünk segítséget, ha úgy érezzük elakadtunk, egy szakavatott rutinos külső szempár inspirálóan hat, ezáltal hozzásegítve minket az álom otthonhoz.

fotok forrása: pinterest.com