belsőépítészet, bútortervezés, design, formatervezés

Február, a bolondos design jegyében

A február a bolondos hónap az évben: néha hosszabb, máskor rövidebb. Mi is megbolondulunk ilyenkor kicsit: beöltözünk, mert farsang van és a medvétől várjuk, hogy megmondja mikor jön a tavasz.

A február a vízöntő jegy hónapja is, akikre gyakran jellemző az akár elvont, nehezen követhető gondolkodásmód, a találékonyság, a konvenciók megkérdőjelezése és az újítás. Ennek apropóján összegyűjtöttem néhány számomra kedves, kicsit pimasz, humoros, asszociációt rejtő design elemet.

Ülőbútorok

 1. Csavaros észjárásúak tervezte szék. Egy kiállításra tervezte Carlo Contin a bútor kollekciót, aminek alap gondolata, hogy a bútor fa elemeit menetes csavarszárként formálták meg.
 2. Him and Her. Fabio Novembre tervezte székek alapformája a Panton szék, amibe mintha beleolvadt volna egy női és egy férfi alak.
 3. Jump, avagy a Panton szék újragondolva – A Panton szék tervezésének 50. évfordulója alkalmából a Vitra cég formatervezési versenyt rendezett, amit a londoni Jump studio széke nyert meg. A műanyag keretben vékony szálak adják ki a szék eredeti formáját.
 4. Bambi szék Takeshi Sawada tervezte a dán EO cég számára. A skandináv természetesség párosult a japán design ötletességével.

Lámpák

 1. Léggömbök – A milánói bútorvásár az egyik legjobb inspirációs közeg minden évben. Itt bukkantam rá pár éve erre a lámpára is, ami nem sokkal később egy általam tervezett gyerekszobába be is került, használója nagy örömére.
 2. Edison – „Valami szöget ütött a fejemben és megvilágosodtam.” Ennyi jutott eszembe mikor először megláttam ezt a lámpát. A lehetetlen gyönyörű megformálása. Azóta is egyik nagy kedvencem.
 3. Sherwood & Robin. A tavalyi milánói bútor kiállításon a kedvenc standunk minden szempontból a Karman volt. Itt találtuk ezt a szaladó mókusos lámpát is, amitől azonnal vidám lett a napunk.
 4. Zsiráf lámpa. A természet ihlette játékos forma, egyszerű és ötletes megvalósítás.

Gyereksarok

 1. Fa hintaló. A minimalista hintaló: végtelenül egyszerű és szépen kialakított forma.
 2. Elefánt szék. Nagyon letisztult megjelenés, természetes anyagok, kiegészítve a cukiság faktorral az EO dán bútorgyártó terméke.
 3. Farönk autó és a száguldó csiga. Paolo Pininfarina tervezte az egyetlen cédrus tömbből készült Giulia hintalovat, ami egy száguldó csigára emlékeztet. Nem véletlen az áthallás, hisz a család tulajdonában levő cég tervez többek között Ferrarikat is.

A képek forrása pinterest.