belsőépítészet, coaching, design

Hygge – Otthonos érzés kívül – belül

hygge könyv

Egy éve került a kezembe a „Hygge, a dán életérzés, ami boldoggá tesz” című könyv. Minél többet olvastam belőle, annál inkább azt éreztem, hogy a hygge, mint jelenség, nagyon hasonlít arra, amit én otthon élménynek nevezek. Nem újdonság, de mindig aktuális, a téli hónapok idején különösen. Ajánlom ezt a könyvet akár karácsonyra ajándéknak, sok jó ötletet lehet meríteni belőle a hygge életérzés megteremtéséhez vagy akár otthonunk átalakításához is.

A hygge „alkotóelemei”: hangulat, jelenlét, élvezet, egyenlőség, hála, harmónia, kényelem, béke, együttlét, menedék.

Nézzük meg, hogyan tudjuk megteremteni mindezt az otthonunkban.

Térszervezés

Lényeges, hogy az otthonunk használati szempontból működjön megfelelően, számunkra legyen komfortos, kézre eső és praktikus. Ezt akkor tudjuk megteremteni, ha a felesleges zavaró dolgokat kivesszük a térből. Ilyen lehet a ruhaszárító a nappali közepén, amit ha tervezetten el tudunk helyezni máshol, máris megszüntettünk egy lehetséges feszültségfaktort a családi életben. Fontos a megfelelő tároló rendszer is, ami időt ad, hogy ne folyton rendrakással foglalkozzunk, hanem egymásra is legyen időnk. Lényeges az is, hogy úgy legyenek összekapcsolva a terek, hogy a család tagjait ne szakítsák szét feleslegesen pl. az esti főzés – étkezés – nappaliban tv nézés idején, hanem legyen kapcsolódás, átláthatóság megteremtve ezáltal a valós együttlét lehetőségét. A tér és a terek kapcsolata szóljon az ott élőkről, legyen az ő életformájukhoz igazítva, egyszerűen, átgondoltan.

Anyaghasználat – A kevesebb több elv

Az északi országokban az adottságok és a hagyományok miatt is sok természetes anyagot alkalmaznak a belső terekben. Ezzel is behozva kicsit a természet energiáját az otthonokba. Legyen az fa, ami megjelenhet padlón, asztal lapként, falburkolatként, kiegészítőként vagy textilek, amik puhaságot, melegséget, megnyugtató érzést adnak. A városban élő ember eltávolodott a természettől, feszültebbek vagyunk, aminek egyik oka, hogy a városi környezet eleve ad egy stressz szintet, amire a napi események csak rárakódnak. Ezt próbáljuk feloldani azzal, hogy kirándulni járunk vagy parkokban, zöld környezetben töltjük az időnket. Ezt megtehetjük úgy is, hogy az otthonunkba becsempészünk természetes anyagokat, felületeket, zöld falat vagy növényeket.

Színek

Régóta köztudott, hogy a színeknek óriási jelentősége van az ember hangulatára. Okkal választják kórházakban a zöldet, étteremben a piros tónusú színeket. Ha otthonunkban nyugalmat szeretnénk inkább fehér, világos színeket alkalmazunk, ha pedig élénk, üde hatás szeretnénk elérni akkor mondjuk napsárgát. Érdekes hatást ad a szürke szín megjelenése, aminek van egy különleges képessége: minden körülötte levő színt vagy anyagot kiemel. A skandináv országokban azért is alkalmaznak a fehér mellett élénk színeket, mert a hosszú sötét tél során és ködös időben így messziről látszik az otthon, a hajósok hazatalálnak és a komor hangulatot is oldja egy-egy élénk színű épület látványa.

Világítás

A hygge egyik alapja a gyertya és a hangulatfények alkalmazása. Sokkal inkább a több, kisebb fényforrás és pislákoló fényhatás adja a bensőséges hangulatot, mint a manapság elterjed hidegebb fényű led fényforrások. Érdemes inkább azokat a helyeket megvilágítani ahol valóban szükség van fényre például egy olvasósarokban, mint egy-egy helyiséget a mennyezet közepére helyezett egyetlen fényforrással kivilágítani.

Együttlét

Végül, de nem utolsó sorban a hygge érzés része a kapcsolódás egymáshoz. Ezt szintén megteremthetjük az otthonunkban is, akár családi körben vagy barátokkal. Áthívhatjuk őket játszani, beszélgetni vagy vacsorázni, a lényeg az együtt töltött minőségi idő, az egymáshoz kapcsolódás és a jelenlét. Mindez feltölt minket, energiát ad, ezáltal nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak leszünk, ami így az ünnepekre készülődve és az év végi megpihenésre kanyarodva különösen fontos lenne.

képek forrása: pinterest