belsőépítészet, coaching, design

A miért és ami mögötte van…

Sokszor kérdezik tőlem miért lettem otthon tervező, és hogyan kapcsolódik az otthonteremtés és a szemlélet fejlesztés egymáshoz? Néha fel kell tenni magunknak is a kérdést: „Miért csináljuk azt amit?” Mi benne az örömünk, ami miatt nap nap után nekivágunk? Összegyűjtöttem 10 kérdést, amit Tőletek kaptam az évek során és amiken néha magam is elgondolkodom.

1. Miért lettél otthon tervező- építészmérnök, majd tudatos szemlélet fejlesztő?

A miértre nem emlékszem, de az tisztán megvan, hogy valamikor 16 éves korom körül egy tiszai kenutúrán jelentettem ki először, hogy belsőépítész leszek. Fogalmam sincs honnan jött az ötlet, mert előtte virágkötő akartam lenni, de jó ötletnek bizonyult:-)

A tudatosság, szemlélet fejlesztés jóval később jött. Saját életemben merültek fel elakadások, kérdések, akár személyes, akár a szakmai úton. A megoldások többnyire a kommunikációban rejlettek, ami mögött mindig az önismeret bújt meg. Kerestem hozzá segítséget, aminek tapasztalatait megosztottam másokkal is. Egyre többen kérdeztek tőlem is, idővel azt láttam, hasznát veszik a válaszoknak. Örültem, hogy a történetek, tapasztalatok megosztása mások számára is hasznos. Fejleszteni akartam ezt az oldalt, hogy jól tudjak segíteni, emiatt végeztem el egy coach képzést is.

2. Milyen szakmai út van eddig mögötted? ( iskola, korábbi szakmai tapasztalatok)

A műegyetem kertjében játszottam már 3 évesen, majd ott is végeztem az építészkaron. Dolgoztam építész és belsőépítész irodában az egyetem alatt és után. A diplomavédés után egy belsőépítész tervező mellett kezdtem dolgozni. Főleg lakások, családi házak tervezésében vettem részt, az első vonaltól a kivitelezésig. Közben voltak saját munkáim is a baráti körből, családi háztól kezdve a gyerekszoba bútorozásig, mikor éppen mire volt szükség. Majd 7 évig voltam a Geppetto Belsőépítész Iroda senior projektvezető tervezője. Rengeteget tanultam és tapasztaltam ez idő alatt, nemcsak a tervezésben, hanem kivitelezéseken és a fiatalabb tervezőkkel való közös munkában is. Egyebek közt az ügyfelekkel és munkatársakkal való kommunikáció vitt az önismereti fejlesztés útjára, majd azon kaptam magam, hogy coach képzésre járok.

3. Mit szeretsz legjobban a munkádban, mitől érzed magadénak?

Azt, hogy mindig új embereket, életeket ismerhetek meg. Számomra ez a legizgalmasabb. Megismerni őket, figyelni rájuk, „kicsomagolni” őket, és válaszokat keresni velük együtt. Az otthon tervezésekben ennek az eredménye egy rájuk szabott otthon, a tudatos szemlélet fejlesztés során pedig az egyéni értékek tudatosításán, célok elérésén dolgozunk együtt.

4. Az otthon tervezési folyamat melyik részét tartod a legizgalmasabbnak?

Az elején az alaprajzi variációkat, mert ott máshogy kell mozgatni az agyat, trükközni kell, főleg ha kevés a hely, sok a kötöttség. A későbbiekben azt a részt, amikor az anyagokat összeválogatjuk, egymáshoz igazítjuk és a semmiből kialakul egy színes kép.

5. Mi jelent nehézséget, kihívást az otthon tervezés során?

Összhangba hozni a különböző szakágakat az ügyféligényekkel. Azt tapasztalom, hogy szokatlan még a hazai szakági tervezőknél az ügyfélre szabás és a komplex együtt gondolkodás. Jobban kedvelik ha konkrét információkat kapnak és egy megoldást kell hozniuk, mintha közösen próbáljuk megtalálni a több jó lehetőség közül a minden szempontból legjobb választást. Szerencsére egyre több ebben a jó tapasztalatunk. A másik nehézség, hogy még mindig káosz van a belsőépítész és a lakberendező fogalma körül. Sokszor tartanak tőlünk pl. építészek, hogy felborítjuk a már kialakult koncepciót. Vagy a kivitelezők aggódnak, hogy nem megfelelő minőségű tervet kapnak kézhez. Gyakran mélyről kell felépítenünk a képet magunkról, hogy lássák komplexen gondolkodunk, nem ellenük vagyunk, hanem közös a cél: a megrendelő otthona a lehető legjobb legyen az ott élők számára. A projekt végén legtöbbször ők is belátják mennyivel jobb volt így, hisz az ő munkájukat is megkönnyítjük és az eredmény is jobb lesz.

6. Mi az eddigi legkedvesebb élményed, amit az otthon tervezői munkád kapcsán éltél meg?

Amikor azt hallom vissza az ügyféltől, hogy megváltozott az otthon élményük. Szeretnek hazatérni, jó otthon lenni, kiegyensúlyozottabb lett a családi életük attól, hogy megváltozott az otthonuk.

7. Melyik a kedvenc színed/anyagod/ burkolatod/ design tárgyad miért?

Azt szeretem ha van valami humor, vagányság, huncutság is a designban. Ha nemcsak öncélú dísz, hanem jól használható is egyben.

8. Van e kedvenc stílusod, amiben legjobban otthon érzed magad?

Szerencsére nem kell választanom, mert mindent kipróbálhatok, annyiféle emberrel találkozunk. Külön izgalmas ha bele kell élnem magam egy új irányba, el kell merülnöm benne, hogy rá tudjak hangolódni. Ilyenkor magamból is új részeket fedezek fel.

9. Mi lenne számodra az „álom projekt” és miért?

Ha egyszer lenne elég idő elmerülni a legapróbb részletekben is. Ha az elejétől együtt lehetne dolgozni az építész és egyéb tervezőkkel és mindenki nyitott lenne a közös gondolkodásra.

10. Ha egy mondatban kéne megfogalmazni mit szeretnél átadni, közvetíteni a munkáidban az ügyfelek felé mi lenne az?

Szeretném ha a munkánk által javulna az emberek életminősége. Nem azért mert csinosabb, designosabb az otthonuk, hanem mert olyan otthont tudunk teremteni nekik, amitől problémáik oldódnak meg és nem azok viszik el az energiájukat, hanem jut helyette másra, amitől boldogabbak, kiegyensúlyozottabbak lesznek. Ez valahol a tudatos szemlélet fejlesztés lényege is. Csak ott nem az otthonnal, nem a belső térrel, hanem az emberrel dolgozunk együtt, ami inkább „benső építészet”.

Tas Fruzsina – otthon teremtő tervező és szemlélet fejlesztő