coaching, design, karácsonyi ajándék, tudatos gondolkodás

Karácsonyi ajándék ötletek a tudatos kreativitás jegyében

kreativ karácsonyfa

Mivel lehetne örömet okozni a családnak, barátoknak ismerősöknek? Mi tenné őket igazán boldoggá? Mire vágynak valójában? Mi csalna mosolyt az arcukra és örömöt a szemükbe? Mit tudunk tenni azért, hogy ez megtörténjen? Mi az, ami hiányzik az életükből? És végül mi az, amire valójában szükségük van?

Talán meglepő, de a karácsonyi készülődés során igen jól alkalmazható a belsőépítészeti tervezésből a kreativitás, kombinálva a coaching folyamat során megismert saját belső képességeinkkel, a korlátos anyagi erőforrásaink kiaknázása helyett. Különösen igaz ez, ha tudatosan szeretnénk készülni az ünnepre és ennek megfelelő ajándékokat keresünk.

E gondolatok mentén gyűjtöttünk össze karácsonyi ajándék ötleteket 5+1 témakörben.

1. Idő

Az év végi rohanást elnézve „az idő” az egyik lehetséges válasz. De hogyan tudunk időt adni egymásnak? Egyik lehetséges mód a másiktól átvállalt feladatok elvégzése és ezáltal számára felszabadított idő. Hogyan lesz ebből ajándék? Például kuponfüzet formájában, amibe bármilyen olyan tevékenységet átvállalhatunk, amit eddig az ajándékozott személy végzett és igazi könnyebbséget jelentene számára ha egyszer – egyszer mégsem neki kéne elintéznie. A téma lehet a mosogatástól kezdve, a kutyasétáltatáson át a gyerekekre vigyázásig bármi, ami csak eszünkbe jut, az igényeket és a saját vállalási lehetőségeinket figyelembe véve. Adhatunk együtt töltött időt vagy olyan tevékenységet is, amit közösen végzünk. (kertészkedés, hólapátolás vagy akár futás). A kuponok készülhetnek havi vagy alkalmi felosztásban is, a megjelenítési lehetőség száma szinte végtelen.

2. Nyugalom

Szintén lényeges szó az ünnepek idején és a rohanó hétköznapokban is. A nyugalom megteremtéséhez készíthetünk saját kezűleg is különböző ajándékokat: fürdőgolyót, kényeztető kencét, vagy akár hygge boxot, aminek tartalma lehet egy gyertya, meleg zokni (akár krém formájában is) némi illatosító vagy házi készítésű keksz, esetleg csokoládé. Adhatja ezt az élményt egy meleg, puha pokróc vagy akár egy hangulatfényt adó lámpa is.

3. Egymásra figyelés

Az egyedül élők és a válások számát látva a minőségi együtt töltött idő és a valódi figyelem hiánycikk manapság, amit karácsonykor kicsit be lehet pótolni. Készíthetünk ajándék kártyaként „1 órás masszázst” a párunknak mondjuk egy masszázsolaj és egy gyertya kíséretében. Szülők, nagyszülők készíthetnek hangoskönyvet a gyerkőcöknek a kedvenc meséikből, ami akkor is meghallgatható, ha éppen távol vagyunk egymástól. Különleges és izgalmas kihívás lehet az is, ha valakinek egy órás meghallgatást adunk, ami annyit jelent, hogy ennyi időn keresztül csak rá figyelünk, őt hallgatjuk meg teljes figyelmünkkel. Ebből napi két perc már csodákra képes.

4. Valódi élmények

Az online térben eltöltött végtelen mennyiségű idő és ehhez kapcsolódó virtuális lét ellentéte lehet a tartalmas időtöltés és valós élmények megélése. Sokféle lehetőség van különböző árszínvonalon, legyen az színház, mozi vagy sport program. Több ezer másik emberrel együtt szurkolni a kedvenc csapatunknak nem csak közös élmény, de feltölti az energia készletünket is, a gyerekeknek pedig példát mutathat. Adhatunk egyedi élményt is: közös erdei sétát vagy megtervezhetünk egy közös városi sétát, amihez térképet készítünk. Akár interaktívvá is tehetjük úgy, ha előre bejárjuk az utat és állomásokon hangfelvételt készítünk, amit az ajándékot kapó személy végigjárat egyedül is míg a saját szemünkön keresztül mutatjuk be neki a kedvenc helyeinket. Süthetünk együtt, amihez a hozzávalókat előre bekészítjük, majd a csomagolást újra használhatjuk az elkészült sütik tárolására.

5. Fenntarthatóság

Ott van még a fenntarthatóság gondolatköre, hogy legyen szebb jövőnk. Egyre többen vásárolunk csomagolás mentesen, amihez remek kiegészítőket és kosarakat, szatyrokat lehet kapni. Beszerezhetünk divatos kulacsokat és termoszokat, hogy ne kelljen folyton palackos vizet és üdítőt vásárolni.

+1 Egymás segítése

Végül, de nem utolsó sorban a közösségi élmények és egymás segítése is erősítheti a családi összetartozás érzését. Karácsony idején még inkább előtérbe kerül a jótékonyság és a rászorulók támogatása. Vannak olyan családok ahol évek óta a karácsonyi készülődés része a cipősdoboz akció, mások karácsonyi angyalként készítenek ajándékot jellemzően gyerekeknek. Arra is van lehetőség, hogy adományt küldjünk különböző szervezeteknek. Jó alkalom lehet ez családi összefogásra, közös adományozásra, majd az ünnep estéjén együtt felidézhetjük kiknek okoztunk ilyen módon örömöt. Az élmény lehet másokat segítő tevékenység is, ha barátokkal, rokonokkal együtt vállalunk önkéntes feladatokat.

fotók forrása: www.pinterest.com