belsőépítészet, design

Lakásfelújítás a XI. kerületben

belsőépítészet, lakásfelújítás a XI. kerületben

Négy fős család otthonát alakítottunk át az új élethelyzetüknek megfelelően.

A régi bérházban található 85 négyzetméteres lakást majd 25 éve lakta a 4 fős család, amikor elérkezettnek látták az időt a teljes felújításra. A házaspár a nyugdíj felé közeledett, a gyerekek épp elköltöztek otthonról, de még alkalmanként hazatértek pár napra. Ennek az új helyzetnek kellett megfelelni, nemcsak térszervezésben, hanem a lakás megjelenésében is.

Az első beszélgetések során először azt kellett átbeszélni, hogy kinek milyen szerepe lesz az új otthonban. A korábban megszokott rend: a szülők és gyerekek együttes jelenléte és ennek megfelelő stílusvilág megváltozott, a szülők elképzelései előtérbe kerültek, de még a gyerekek is igényt formáltak arra, hogy véleményüket, ízlésüket viszontlássák a családi otthonban. A közös beszélgetés során körvonalazódott az a tény, hogy ebben az élethelyzetben a szülőknek újra nagyobb részt a saját igényeiket kell figyelembe venni, hisz ezentúl ők fogják belakni a teljes lakást, de nem kell úgy megosztani a tereket ahogy korábban. Nem 4 fő számára kell kialakítani az otthont, hanem 2 állandó és 2 „vendég” igényei szerint. A tervezés első szakaszában először ezeket a gondolatokat kellett megemészteni minden szereplőnek. Nem könnyű váltás egy család életében, amikor jó értelemben véve és természetes módon „felbomlik” az addigi egység. A szülőknek is meg kellett találni a maguk helyét újra kettejük életében, kiegészítve azzal, hogy a nyugdíjas lét teljesen más napi rutin, mint az aktív munkában töltött idő. A gyerekeknek is el kellett fogadni, hogy már nem minden csak körülöttük forog otthon. Ezek a kérdések a térszervezési igények átbeszélése során kerültek előtérbe, hisz akkor kellett belegondolni, miként fog a család élete működni a továbbiakban, mi lesz a várható napi rutin, hogyan szeretnék használni a tereket, kinek milyen vágya van, amit az elmúlt évek élethelyzete, az egymáshoz alkalmazkodás nem engedett megvalósulni.

A nyugdíjhoz közeledve a szülők életében nagyobb teret kapott az olvasás, tv nézés, közös főzés, mint otthoni időtöltés. Szükség volt egy olyan szobára is, ahol a hazatérő gyerekek vendégeskedhetnek, de egyben a hobbi varrás és a számítógépen végzett munka is teret kaphat úgy, hogy nem zavarja a közös terekben zajló egyéb tevékenységet.

Első lépésként a konyha bekerült a korábbi hall terébe, amihez le kellett cserélni a gáz üzemű tűzhelyet és a padlóburkolatot is. Olyan bútorozást kellett kialakítani, ami a nappaliból nézve is rendezett képet mutat. Korábban is egy térben volt a konyha és étkező, az új elrendezésben az étkező sokkal inkább központba került, ez lett a családi beszélgetések helye, amiből már akkor sem szorul ki senki, ha éppen fél szemmel a tv-t nézi a nappaliban.

A pici fürdőszoba és a mellette levő gardrób helyiség egybenyitva adja az új tágas fürdőszobát, ahol már minden kényelmesen elfér, a vízmelegítőn és mosógépen át a korábban örökké útban levő szárítóig, ráadásul úgy, hogy nem zavaró ezek együttes megjelenése.

Az előszoba végébe került a kabátok számára fenntartott szekrény, ami egyben lezárja a korábbi konyhai bejáratot. A kisebb „cselédszoba” és a korábbi konyha adja ma már a tágas második hálószobát. Itt kapott helyet a gyerekek számára fenntartott ágy és gardróbszekrény, ahogy a varrógép és a számítógép asztal is. A két kis helyiség különálló ablakából egy összefüggő nyílászáró lett, és az addig fűtetlen tereket el kellett látni egy új gázkonvektorral is.

Az előszoba, a konyha-étkező és a vizesblokk padlóburkolata egy egységet alkot, tovább tágítva a nagy falnyílásokkal összenyitott tereket.

A nappali terében a jó állapotban levő parkettát csak fel kellett csiszolni. Ide került a hatalmas és jól rendezhető könyvespolc, aminek rendszerét nyitott üvegpolcok oldják, ahol a család kedves dísztárgyait led lámpa világítja meg, ezzel adva hangulatvilágítást esténként. Külön kérés volt, hogy a megszokott kanapé helyett kényelmes fotelek kerüljenek a térbe, ezzel is tágasabb érzetet keltve és nem utolsó sorban az olvasás és tv nézéshez kényelmesebb ülőfelületet adva. A nappali sarkában futó kéményt egy kandallókályha elhelyezésére használtuk ki, ami szintén régi vágy volt és hidegebb napokon a hangulaton túl praktikus kiegészítő fűtésként is használható.

Az átalakítás nem csak a lakást változtatta meg, hanem a tervezési folyamat során a család is végigment egy feldolgozási folyamaton, ami az addigi életszakasz lezárását és az új életmódba való belehelyezkedést segítette. Nemcsak a költséghatékonyság miatt volt lényeges, hogy csak a szükséges bútorokat cseréljük le, de a korábbi tárgyak, családi ereklyék is újra méltó helyet kaphattak. A megváltozott terek új lehetőséget nyitottak a családon belüli kapcsolatokban is: központi szerepe lett az étkezőnek, ahol immár bőven van tere a nagy közös ebédeknek és beszélgetéseknek.